Sipoon kirkko, Sipoo

Sipoon kirkko

Sipoon kirkko on Theodor Deckerin suunnittelema punatiilinen kirkkorakennus. Kirkko on rakennettu vuosina 1883-1885 ja se edustaa arkkitehtuuriltaan uusgotiikkaa.
Ikkunoiden kunnostushanke käynnistettiin 2021 talvella. Ikkunoiden vauriot vaihtelivat paljon julkisivuttain, erityisesti etelän puoleisella sivulla halkeamia ja haristumaa oli runsaasti.
Kunnostustyöt suoritettiin museoviraston ikkunoiden korjauskortin mukaisesti. Julkisivut dokumentoitiin ja ikkunakaaviot piirrettiin drone-lennokkia apuna käyttäen.
Ikkunoiden ulkopuitteet irrotettiin paikoiltaan ja kunnostettiin verstaalla. Ulkopuitteiden lasit irrotettiin ja lasikittauksen uusittiin. Vanhat maalit poistettiin koko ulkopuitteen osalta.
Muutamiin ikkunoihin jouduttiin tekemään osittaisia lahokorjauksia,
korjauksissa käytettiin hyvälaatuista sydänpuuta. Kirkon ulko-ovet kunnostettiin urakan yhteydessä. Ikkunoiden ja ovien maalaamista varten teetettiin väritystutkimus alkuperäisten värien selvittämiseksi.
Ikkunoiden sisäpuitteet huoltomaalattiin paikan päällä.

Korjaussuunnittelu: Sami Puumalainen pintakäsittelytekniikan Ins.AMK ja Kaisa Mäkeläinen Artenomi (rakennusrestaurointi AMK)
Valvonta: Sami Puumalainen pintakäsittelytekniikan Ins.AMK

Katso video Vimeosta täydennä koossa! Sipoon kirkko- Ikkunasaneeraus

Kohteen tiedot

Osoite

Kuninkaantie 19, Sipoo

Rakennusvuosi

1885

Tilaaja

Sipoon seurakunta